Den 25. maj 1977 - altså for omtrent nøjagtig 30 år siden - havde den første Star Wars film præmiere. Det var ganske vist nr. IV, men det skal man ikke lade sig forvirre af. Den blev den første af en række af film af den efterhånden legendariske George Lucas, der har opnået en ganske særlig position hos fans verden over lige siden.
Det var på mange måder en banebrydende film. Der havde været eventyr- og science fiction film før, men ingen der på den måde gjorde indtryk på en hel generation af filmkiggere. Filmen havde alt, hvad der skulle til en klassisk heltefortælling, ikke mindst en af filmhistoriens mest markante skurke-skikkelser. Dens helt store styrke var den komplette og detaljerede verden den foregik i. Masser af mærkelige aliens, sære robotter, komplette politiske systemer, kæmpestore rumskibe - masser af kæmpestore rumskibe - og en dødsstjerne. Stærke koncepter, der har vist sig at have en særlig livskraft.
Hvad Lucas ikke er helt så god til er det med mennesker. Det er ikke helt tilfældigt, at de tre første film har sat en stopper for flere skuespiller-karrierer end de har sat i gang. Den eneste nogenlunde interessante person er vel Han Solo, pirat-smugler-actionhelten, som Harrison Ford har levet af at gentage lige siden. Mark Hamill, der spillede Luke Skywalker og Carrie Fischer, der spillede prinsesse Leia, har ikke kunnet levere samme kunststykke. For nu slet ikke at nævne stakkels Dawid Prowse, der i mange år havde en hjemmeside om hvor uretfærdigt det var, at han var blevet overset.
"Hvem F. er Dawid Prowse?" er der måske nogen der spørger. Jo det var ham, der lagde krop til Darth Vader. Stemmen var James Earl Jones'. En af Hollywood bedste og mest karakteristiske stemmer gennem tiden.
Det siges at Alec Guinness (den oprindelige Obi Wan-Kenobi) hadede Star Wars filmene. Det ville i så fald være meget naturligt. For en skuespiller, der inden da var blevet både adlet og havde vundet en oscar og som gennem tiden har leveret fremragende præstationer i et utal af roller, må det have været trættende at blive identificeret med endnu en af Lucas' mange ret personlighedsløse personer.
Den mest mislykkkede af samtlige Lucas' personer er nu nok Jar Jar Binks, der må have været udset til at være en slags comic relief i Phantom Menace, den længe ventede etter, der kom i 1999. Han er så helt igennem uudholdeligt kikset, at han næsten spolerede hele filmen. Det er ikke mit indtryk, at jeg er den eneste, der har det på den måde med dette lemmedaskende amfibium, og Jar Jar's tilstedeværelse bliver kraftigt reduceret i de to efterfølgende film. (For nu at sige det mildt.)
Men faktisk er Jar Jar ikke Phantom Menace's største problem. Det er, at det der må formodes at være en filmens centrale personer, Anakin Skywalker, er mindst ligeså ligegyldig og uinteressant som alle de andre. Lucas er nødt til at ty til det lidet avancerede trick, at han lader en karakter fortælle en anden karakter hvor interessant ungen er. Igen og igen og igen.
Anyways: jeg har lige genset Phantom Menace og den ER nu ikke så slem. Den har de dér fascinerende lag af detaljer, som Lucas mestrer som få andre. Der er Darth Maul, som heller ikke er kedelig og det kunne sagtens være meget værre.
Rollespilsvinklen
Star Wars var tidligt genstand for rollespilsudgivelser. Det oprindelige system byggede på D6 og var virkelig nemt. Der findes en masse materiale udgivet af West End Games. Grundbogen kom i 1987, og det seneste suplement blev udgivet i 1998. Hvis man ellers synes filmene er fede, er det et system jeg varmt vil anbefale: det er som sagt nemt og der er masse af informations- og kildemateriale som fx Wookiepedia, hvor alt, der nogensinde er blevet skrevet, sagt, gjort og fundet i et officielt Starwars spil, en tegneserie, film eller bog er systematiseret og beskrevet. (næsten) Endelig er der jo altid muligheden for at se en enkelt lille film, hvis man har brug for at komme i den rette stemning.
Der udgives stadig et Starwars-rollespil, men det er D20, og det er det hidtil lykkes mig at undgå. Falder du over bøger fra West End Games' oprindelige D6-version, synes jeg bestemt, det er pengene værd.
Fremtidens fremtid
Hvordan ser fremtiden så ud? Faktisk er der en animeret TV-serie på vej. Dens handling udspiller sig tilsyneladende delvist i mellemrummet mellem "Attack of the Clones" og "Revenge of the Sith", og den kommer dermed til at lægge sig meget tæt op af den tegnefilm-serie, der har været vist på Cartoon Network. Den officielle trailer for den nye serie kan ses her.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Nu er det din tur!