1.12.11

Snehvides Sorte Sjæl (foromtale-test)

Hej alle,
Nedenfor ses den mest geniale foromtale til et eller andet siden...

Kommentarer er velkomne...

Snehvides Sorte Sjæl

Hvad er det, der er hvid som sne, sort som Ibenholt og rødt som blod?
”Seriemordere er i virkeligheden slet ikke noget almindeligt forekommende fænomen. De er, næsten ligesom eventyrernes uhyrer, mest et udslag af vor trang til gys og uhygge. Men selvfølgelig findes de faktisk og virkelighedens historier ender ikke med at de gode lever lykkeligt til deres dages ende, tænkte agent White fra FBI’s Specialenhed, men han gik ad den snedækkede indkørsel op mod det store mørke hus på toppen af bakken.
White var filosofisk anlagt og mange af hans kolleger anså ham for at være sær, men i det mindste troede han hverken på eventyr eller rumvæsner. Det var hans dybe velovervejede overbevisning at mange af verdens store og små begivenheder var udslag af alting fundamentale meningsløshed. Han vidste godt at hans mørke livssyn vanskelliggjorde visse højere rangerede kollegers indsats for at indpasse ham i diverse arbejdsgrupper og projekt-teams. Tanken om disse velmenende menneskers mange anstrengelser på hans vegne var en af de få ting her i livet, der gav ham en vis entydig oplevelse af tilfredshed.
Der var blodspor i sneen.
Et besynderligt mord på en kendt fotomodel sætter jagten i gang. Men hvem jager hvem? hvad er egentlig galt med den unge dames mor? og hvad er det for noget med de syv små mænd, der dukker op hele tiden?
Gys, investigation og action i et kringlet eventyr møder spillerne, der er medlemmer af FBI’s Special Investigations Unit på jagt efter en mystisk seriemorder. Spænd sikkerhedsselen og hold hovedet koldt; Dette er scenariet, hvor X-files møder CSI og derefter farer vild i en stor, mørk skov.
Deltagere: 5 spillere og spilleder
Varighed ca. 4-5 timer.
System: D6

31.10.11

Jagten på spillederne (del 2)

I min sidste blogpost nævner jeg en del muligheder, der kan forbedre situationen omkr. manglen på spilledere, der i et eller andet omfang præger arrangementer som Viking Con og Fastaval.
Et af mine ideer er at man kan forsøge at lade spillerne komme med forslag til spilledere. Det er, som Kristian er hurtig til at påpege, ikke nødvendigvis det mest realistisk forslag i verden. Det er dog ikke helt så idiotisk som det lyder og måske kan det betale sig at tanke lidt mere over det.
Logikken er at det nuværende system forudsætter at en lille gruppe enkeltpersoner eller en spillederansvarlig bruger en heroisk indsats på at skaffe de manglende spilledere. Indtil nu er spilleder-anskaffelse traditionelt set som et forfatter-ansvar på Viking Con og et arrangør-ansvar på Fastaval. I virkeligheden er det dog selve spillerne, der står til at tabe mest: for det første er der typisk 5-6 spillere, der ikke kan komme til at spille for hver spilleder der mangler og for det andet er der op til 500-800 spillere. (Jeg ved godt at ikke alle deltagere på de to con'er er faktisk rollespillende, men jeg vil tillade mig at antage at en meget stor del af deltagerne er der for at deltage i rollespil eller en beslægtet aktivitet...)
Det jeg tænker er, at man siger til folk, at hvis de vil mldes til 3 eller flere spil, skal de foreslå en potentiel spilleder. Vedkommende skal selvfølgelig have givet sit tilsagn og må godt være spilleren selv. Tilmeldingen skal ske med navn og gyldig e-mail. Ved fristen udløb kan man så maile de 20-30 personer, der er blevet foreslået flest gange. Husk at vi reelt kun mangler 15-20 enkeltpersoner. Tanken er s'mænd ikke at det i sig selv vil løse alle spilleder-problemer for al fremtid, men at det måske kunne flytte en stor del af den heroiske indsats Kristian tale om i sit svar, fra at ligge på få enkeltpersoner til at være fordelt mellem 600-700 tilmeldte.

Det andet forslag handler om spilleder-løst rollespil. Det er lidt af en gammel drøm eller hellig gral og i teorien er der mange grunde til at det skulle være genialt. Det handler ikke kun om at vi mangler folk, der er interesseret i at påtage sig ansvaret som spilleder. det handler også om spilstyring, ligelig kommunikation og spilbalance. Nu vil jeg ikke sige at spilleder-løse scenarier ikke virker, men mine egne prktiske erfaringer er ikke overbevisende.
Som forfatter skal man ikke alene opfinde en dyb tallerken fra gang til gang. Det skal også helst være en der virker. Af indlysende praktisk grunde er der behov for et læs og forstå system, der virker efter meget kort forberedelse og det forekommer mig at resultatet ofte bliver knald eller fald på en ikke helt tillidsvækkende måde.
Ikke desto mindre er jeg sikker på, at en meget større del af rollespillets fremtid/fremtidens rollespil ligger pakudogspilscenarierne, så jeg er meget interesseret i at læse om jeres erfaringe på dette punkt..

28.10.11

Problemet med spillederne

Det er vist efterhånden både velkendt og veldokumenteret at i hvert fald de større danske con'er har problemer med at skaffe spilledere nok.
Det er ikke noget specielt nyt, men det er et irriterende problem der ikke ser ud til at blive mindre.
Klik for at læse mere om
Forskellige tilgangsvinkler
Mulige årsager
Mulige løsninger

Problemets omfang

Der er hold på både Viking Con og Fastaval, der ikke bliver oprettet fordi der ikke er spilledere nok. (Der er også normalt hold, der ikke bliver oprettet fordi der mangler lokaler på FSTVL, men det er et andet problem.)
Det er ikke alle scenarier, der bliver lige hård ramt. Nogle forfattere har fans og netværk, der gør det nemmere at skaffe folk. Der er modetendenser og Jeep der er det nye sort. Men samlet set mangler der i omegnen af 10-30 spilleder-indsatser på en con som fx dette års VC og noget tilsvarende på en normal FSTVL. (Bemærk at der her er tale om ca-tal gengivet efter hukommelsen. Jeg har ikke i skrivende stund adgang til detaljerede oplysninger om tilmeldinger og afviklinger på de to con'er!)
For at forstå dimensionerne i det her skal man tænke på, at for hver spilleder-indsats der mangler i en periode, er der 4-6 spillere, der ikke kommer til at spille. Man skal også være opmærksom på at talmæssigt er problemet ikke nødvendigvis helt så stort som det ser ud: Hvis der mangler 20 spilleder-indsatser på en tilfældig FSTVL, kan det svare til ca 10 hele enkeltpersoner ud af omkr. 600. Dette tal bygger på at de fleste spilledere efter min erfaring kører 2-3 scenarier.

Tilgangsvinklerne


Det korte af det lange er at begge con'erne mangler spilledere til deres ord-rollespil, hvilket i sig selv er interessant eftersom de to traditionelt har stået for ret forskellige tilgangsvinkler til spilleder-problemet. På Fastaval har det være organisatorernes problem, mens det på VC har været forfatterne (eller "turneringslederne" som de også kaldes her), der står for denne del.
Situationen er den at begge metoder er i problemer i øjeblikket. Det er naturligvis træls. På den anden side skal man huske at talmæssigt er problemet faktisk ikke uoverskueligt og det lykke ofte på Fastaval at få skaffet de spilledere, der er lokaler til. (På FSTVL er det ofte lokale-antallet, der ender med at være den begrænsende faktor). Alt i alt er det dog et rigtig irriterende probolem, som igen og igen koster spillere, arrangører og forfattere en masse bøvl.

Hvad er årsagen egentlig?


Det indlysende svar er naturligvis at der ikke er folk nok, der har lyst til at være spilledere. Når jeg ser på det fra mit personlige udgangspunkt handler det om, at det er et stort arbejde, det er et stort ansvar og, hvis man skal være helt ærlig, er det sjældent specielt sjovt.
I mange traditionelle scenarier er der en del indviklede sammenhænge, NPC'er og plotpunkter man skal have styr på. Der er flowcharts og handouts, personligheder og motiver, der er regler, terninger og dippedutter. Det kan godt blive en smule overvældende.
Traditionelt er forfatterne gået ud fra, at spillederne synes det var både sjovt og ærefuldt at formidle deres storværk, og der er næsten intet blevet gjort for at gøre spillet sjovere, mere interessant og/eller nemmere for de stakkels spilledere.
Det er måske i virkeligheden ikke så sært at der mangler et par folk

Så hvordan løser man problemet?


Som jeg ser det er der fire ting der skal gøres: scenarierne skal være nemmere og mere interessante. Her ligger der en udfordring for det er altså ikke optimalt at beskrive et storværk på 75 sider, hvis det kræver 75 timer at have forberedt sig tilfredsstillende! Men det handler også om at forenkle handling og struktur: hvorfor bruge 75 bipersoner, hvis man kun kan nå at møde de 5? eksempelvis. Som forfatter må man strukturere og prioriterer elementerne i plottet så det bliver mere overskueligt.
Man kan også arbejde med at gøre hele projektet mere spændende for spillederen. Eksempelvis i eget scenarie Adams Venner fra FSTVL 2011 er spillederen dels en del af "spillergruppen" og desuden er scenariet skrevet så det skal kunne læses og forstås på ca 15 minutter. Jeg er i øjeblikket ved at redigere en version til udgivelse på nettet ud fra erfaringerne fra dette års con.
Man kan også beslutte at gøre sit projekt helt spillederløst.. Det er en fremgangsmåde som jeg er stor tilhænger af - i teorien. Der er faktisk mange grunde til at det er en god ide. Problemet er bare, at det ikke virker så godt i praksis. Det er dog et koncept der er under stadig udvikling, så denne ide er bestemt slet ikke dødsdømt.
På FSTVL præmierer man spilledere med forskellige rabatter. Jeg ved ikke hvad man gør på VC, men logikken er i hvert fald her, at mangler man spillednings-tilmeldinger bør det hjælpe at sætte "aflønningen" op. Den omstændighed at man ser det samme problem på VC og FSVL tyder dog, så vidt jeg kan se, på at at det nok ikke er løsningen. Der skal en meget anseelig forbedring af bytteforholdet eller den indbyggede prestige til for at flytte folk nok til at det kan mærkes.
Der har et år været eksperimenteret med en føl-ordning, hvor man kunne følge en rutineret spilleder. Så vidt jeg husker var det en blandet succes. På den måde, at det blev positivt modtaget, men det blev ikke gentaget og det løste ikke problemet.

Men hvor er vi så henne?


Hvis jeg skulle bestemme og desuden kunne løse alle praktiske problemer, vil jeg for det første afprøve et tilmeldingssystem, hvor spillerne skulle foreslå eksempelvis mindst en spilleder på deres tilmelding. Det er jo primært spillerne der "lider under" dette problem, og det virker nærliggende at give dem mulighed for at være med til at løse det.
Jeg vil genindføre/fastholde en form for følordning.
Og så ville jeg opmuntre/tvinge forfattere og konceptmagere til at arbejde mere med spillederløse projekter. Så vidt jeg kan se, er det et område hvor der virkelig er uudnyttede muligheder.

24.10.11

Viking con

Jeg var på dette års Viking Con program med et nyt scenarie under titlen Livsværk. Desværre blev jeg ramt af en uheldig helbreds-kombination, og det endte med, at to meget samarbejdsvillige og entusiastiske spilledere kørte et andet Næsby-scenarie i samme setting. Tak til Terese og Danny for indsatsen med Blændværk. Det lyder til at være gået rigtig godt. [Klik her for at få mere info om Blændværk.]


Selvom jeg altså gik i brædderne da det endelig gjaldt, og derfor (heller) ikke nåede til Sjælland i denne omgang, endte det med at jeg havde en god oplevelse med deltagelsen.
Der var en del knas omkring foromtalerne: Man havde, viste det sig, valgt at udgive et hæfte med program og info, - ligesom i gamle dage. Hvilket endte med at betyde at en forkortet og lettere omskåret version af foromtalen kunne findes både i hæftet og på VC's hjemmeside.
Her kunne lidt klarere kommunikation havde modvirket misforståelser. Men nogen af misforståelserne skyldes også, at eftersom det blev klart at jeg ville være for syg til at tage til Sjælland, fik jeg ikke checket hjemmesiden tilstrækkelig grundigt. Det endte alt sammen med tilmeldte til tre hold eller deromkring og som nævnt to positive og entusiastiske spilledere.
Alt i alt har det været træls for mig, at jeg ikke kom af sted, men bortset fra det endte min VC2011 med at være en positiv oplevelse. Ikke mindst takket være de to nævnte spilledere Terese Nielsen og Danny Wilson, samt naturligvis de mange dygtige arrangører, der har lagt det store arbejde i sagen.

21.10.11

Rpgforum er blevet træt og er gået hjem...

Det er svært at leve uden egern.
Jeg havde den tvivlsomme ære at være den mest bidragende bidragyder til RPGforum, dansk rollespils hæderkronede debat-dippedut. Og jeg er ikke bange for at indrømme at jeg savner det.
Rpgforum er nu lukket og slukket og lagt i seng. Forsamlingshusbestyrer Brian Rasmussen, der stod for det siden starten har fået job i et mellemstort udland og har benyttet lejligheden til at benytte lejligheden.... Det kan man jo ikke sige noget til. Efter hans FB-opdateringer at dømme sidder han nu på verdens største flyttekasse og drikker te i Seattle.
Engang var RPGforum stedet hvor inspirerende debat florerede og hvor ting flyttede sig, men efterhånden var det ikke længere helt sådan. Tiderne har ændret sig og ting er sket. Mange har valgt at give udtryk for deres klogskab på en af de millioner af super-hyperaktive blogs, der nu er "the old hotness". De nye såkaldte sociale medier kan nogen ting, der gør en del af RPGforsamlingshusets sidefunktioner overflødige, og det er måske heller ikke moderne på samme måde at have meninger?
Som andre vist har nævnt, er det min opfattelse at tonen på RPGforum kiksede på et tidspunkt, (noget som jeg naturligvis må tage et medansvar for) Og at denne tilspidsning var med til at demotivere bidragsydere... Jeg har selv skrevet mange tåbelige ting på RPG-forum i tidernes løb. Heriblandt enkelte jeg fortryder. Heldigvis har jeg også skrevet en hel del gevaldigt kloge ting om det ene opvejer det andet kan jeg ærlig talt ikke afgøre.
Uanset hvad er det svært at komme uden om, at de seneste år ikke har været blandt forummets mest interessante.

Et af problemerne ved et forum efter den 'gamle' model er dels at alle bidragydere har en holdning til alt herunder også tone, indhold og emner, men stort set ingen forståelse for at de selv bidrager ligeligt til tonen, indholdet og emnerne.
På en 'moderne' blog kan ejeren sige: "jeg er ligeglad med andres meninger om mine meninger" hvis hun har lyst. Mens et forum kan sammenlignes med et forsamlingshus er en blog tættere på en kolonihave. I rollespilsverdenen herhjemme er der ikke den samme tradition for debat på blogs som i det såkaldte politiske liv. Det er utvivlsomt en god ting. En af forsamlingshusets oprindelige styrker var at man godt kunne diskutere og være vildt uenige enige, men at man bevarede den gensidige respekt.

Men debatten døde på RPG-dimsen.
Denne effekt der utvivlsomt er blevet forstærket af et centralt forhold i det danske ord-rollespilsmiljø. En kendsgerning vi tilsyneladende rutinemæssigt overser, men som så længe jeg kan huske uændret har har sat sit tunge præg på alting i miljøet. Vi er - i virkeligheden - ikke ret mange; Tordenskjolds soldater på Turbo.
På RPGforum kan det afspejles i at når 5 intelligente personer gider deltage i en diskussion, så kar der komme spændende ting ud af det. Når der er væsentlig færre, der har energien, bliver det ikke til så meget.
Nøjagtid det samme ses i den mere nymodens blogosfære, der dør ret meget ud, når den lille faste håndfuld tager på ferie.
Tordenskjoldproblemet gælder ikke kun i forbindelse med den fælles kommunikation. Det virker ret tydeligt i forbindelse med arrangementerne, con'erne o.s.v. at de aktive arrangører rekrutteres fra en ret lille gruppe.
Jeg skal ærligt indrømme at jeg ikke aner, hvad vej tendensen går på dette område. En uklar fornemmelse siger mig, at antallet af aktive i miljøet lige i øjeblikket ikke er faldende. På det punkt er der dog sikkert mange med fingre på en mere opdateret puls end jeg.
I hvert fald er det vigtigt for fremtiden at vi prioriterer en målsætning om at inddrage flere aktive.

Med hensyn til en erstatning ville rollespil.dk (der drives af landsforeningen Bifrost) vel være det mest oplagte sted at gå hen. Det er lidt svært helt at overskue men det ser ud til at være det gamle Live-forum, der kører her. Det har jeg aldrig kunnet forholde mig til - naturligt nok. Linket til "RPGforums arkiv" virker tilsyneladende ikke. Men de er vist stadig inde i en opbygningsfase.

Det bedste bud på en afløser for RPGforum nu og her er utvivlsomt alexandrias feed-side, hvor man kan følge med i aktiviteten på et stort udvalg af rollespilsrelaterede danske blogs. Peter Brodersen har også forsynet den med en feed-feed, man kan abbonerer på, så teknisk er det helt i top.

Indholdsmæssigt er det dog ikke helt det samme.


30.7.11

Foromtale til Livsværk (Update)

Jeg vil lige starte med at sige tak for tilbagemeldingerne på min foromtale-test. både her og på RPGforum. Der har ikke været så mange, men dem, der har været har været overvejende positive.
Alle har kommenteret den engelske del af teksten og der er ikke mange der har fanget sammenhængen. Teksten er et citat fra HG Wells' science-fiction klassiker "War of the Worlds". Det passer med setting, tema og stemning og da scenariet foregår i England synes jeg faktisk det er OK.
I mellemtiden har jeg konstateret at den version jeg har brugt er fra Jeff Waynes musik-version af bogen.
Så det.
Den rigtige udgave er ikke så velegnet til formålet, men indeholder til gengæld noget af en perle. Det viser nemlig at Wells starter sin roman med et fint citat, der går direkte i kødet på mit scenaries tema.
Derudover er der et par små justeringer samt tilføjlesen af et link til mere information om settingen. Jeg tror det er vigtigt ikke at fylde foromtalen med mange sider om Gud, vampyrer, tåge, bronze og Victor von Frankensteins arvinger. Men der skal være en mulighed for at give interesserede mere at tygge på og så er sådan en af disse hersens moderne llnks-fiduser vældig praktisk... Så sådan en må man have.
Den ny version ser omtrent således ud:

Livsværk


But who shall dwell in these worlds if they be inhabited? . . . Are we or they Lords of the World? . . . And how are all things made for man?--
(Astronomen Johannes Kepler (som citeret af HG Wells in War of the Worlds 1898))


Du sad med dit hold af undersøgere, iværksættere og sjælesørgere midt i Whitechapels intense tåger. Dit dampdrevne udrykningskøretøj prustede stille mens I ventede på Arch-Inquisitor Maximus Sixtus, der netop nu var ved uddrive mordstedets onde ånder.
Du tænkte igen over den makabre serie af mord, hvor foreløbig fem unge kvinder havde måttet lade livet, og du tænkte gysende på hvorfor morderen havde fjernet sine ofres hoveder. Du var faktisk ret sikker på at du slet ikke ønskede at kende svaret.

Og så tænkte du på, at der var et eller andet du skulle huske. Noget vigtigt.

Der var en kvalmende lugt af slagtehus i luften.

Året er 2011. Vi befinder os i Newdon. Eller London, som var byens navn, inden man ændrede det i anledning af årtusindskiftet. Der foregår mange mystiske ting rundt omkring i samfundets afkroge og mørkeste skygger, men frygt ikke thi din sjæl er i Inkvisitionens hænder.

Spilpersonerne er kaldet fra Herren og en håndfuld mere jordiske myndigheder til at sætte en stopper for de senere så berygtede Whitechapel-mord i et steampunk-univers, hvor Ondskab lurer i tågerne og en gal morder skal fanges. Genren er investigation og horror og scenariet fungerer bedst for spillere, der er villige til at forsøge at leve sig ind i sin rolle.
Du kan læse mere om scenariets setting ved at følge dette link.
Deltagere: fem spillere og en spilleder.
Anslået Varighed omkr. 6 timer
System: D6

---
Bemærk at den linkede tekst ikke er redigeret til formålet, men det bliver i hvert fald noget i den retning.
Også undrer det mig i øvrigt, at ingen har spurgt hvad f... en iværksætter er.?

28.7.11

Foromtaletest: Livsværk

Ærede medrejsende
Hermed har jeg den ære og fornøjelse at præsentere et udkast til foromtalen til mit kommende Viking Con koncept..,.
Kommentarer, rettelser og gode spørgsmål er velkomne!
-M
---

Livsværk:


No one would have believed that in the early years of the 21st century that human affairs where being watched from the timeless worlds of space.
Du sad med dit hold af undersøgere, iværksættere og sjælesørgere midt i Whitechapels intense tåger. Dit dampdrevne udrykningskøretøj prustede stille mens I ventede på Arch-Inquisitor Maximus Sixtus, der netop nu var ved uddrive mordstedets onde ånder.
Du tænkte igen over den makabre serie af mord, hvor foreløbig fem unge kvinder havde måttet lade livet, og du tænkte gysende på hvorfor morderen havde fjernet sine ofres hoveder. Du var faktisk ret sikker på at du ikke ønskede at kende svaret.
No one could have dreamed we were being scrutinized as someone with a microscope studies creatures that swarm and multiply in a drop of water.
Og så tænkte du på, at der var et eller andet du skulle huske. Noget vigtigt.
Der var en kvalmende lugt af slagtehus i luften.
Året er 2011. Vi befinder os i Newdon. Eller London, som var byens navn, inden man ændrede det i anledning af årtusindskiftet. Der foregår mange mystiske ting rundt omkring i samfundets afkroge og mørkeste skygger, men frygt ikke thi din sjæl er i Inkvisitionens hænder.

Spillerne er kaldet fra Herren og fra diverse mere jordiske myndigheder til at sætte en stopper for de senere så berygtede Whitechapel-mord i et steampunk-univers, hvor Ondskab lurer i tågerne og en gal morder skal fanges. Genren er investigation og horror og scenariet fungerer bedst for spillere, der er villige til at forsøge at leve sig ind i sin rolle.
---

25.7.11

X-men first class - the movie that basically wasn't

I'm a fan of comic books and action movies so I should love this kind of stuff, right?
I would really, really like to but X-men first class (link to IMDB) is just not a very good movie and maybe surprisingly it's not very bad either.


The primary problems are that the characters are fairly un-interesting and especially the blandness of Professor X (James MacAvoy), the guy supposed to be the main character, is mind-numbing.
We don't get much more from the young superheroes that supposedly should be central to the whole this-is-the-beginning-concept. The first class mentioned in the tittle of this epic load of anesthetic anesthesia: they sit around most of the time 'hanging out' and the black guy with the awesome superpower gets himself killed. Somehow that's hardly unexpected.
On the good side there's Kevin Bacon as Sebastian Shaw, the main bad guy and Michael Fassbender as Magneto. Both are fairly convincing and their parts are so well written that they're actually there. Some of the others I'm not so sure about.
Except for the diamond blonde the evil bad ass henchmen for example have no lines and stay mostly in the background, scowling.
So basically this is not a movie to watch for the deep character acting but what about the special effects? Yeah well actually that's more of the same: there seems to be a lot of effort put into them, they work flawlessly and they are sort of not bad. Yet somehow they're just not that impressive.
I think that there two major reasons for this excessive mediocrity: Someone - the director Matthew Vaughn presumably - made a decision to go for the understated feel and secondly there's a huge difference in what works in a comic book or graphic novel and what works in a movie. What I have found is that live action characters need more depth than what they most commonly have in comic books. On the movie screen it's really not quite enough to be red and look awesome.
The good: could be much worse.
The bad: unusually forgettable.
Rating 5/10...
IMDB (link)
Rotten Tomatoes (link)
Official Site (with trailer & stuff)

4.7.11

The problems with dice and how to solve them...

If you're into role playing games you probably own a lot of dice. Most players love them but lets face it; they are not without problems. They make a lot of noise and they have a very annoying tendency to roll off... Often they end up under furniture or in dark and distant corners never to be found again.
I have devised a simple and very inexpensive solution to both those problems.




(Click image to view larger version.)
You need one of those small and extremely light trays they use for selling certain fruits and vegetables in you local supermarket.
The ones you're looking for are made from some sort of synthetic foam that might be made of polypropylene (or 'flamingo' as we call it in Danish) They are about 1/5 of an inch or 4 mm thick and come in different shapes and sizes. Since they are made for packaging of food I assume they are fairly nontoxic. Also they are water, cola and coffee resistant.
As you can see this one used to contain fresh whole ginger (ingefær)...




The point is that this material has amazing sound dampening properties. Not only that but the trays have raised edges that reduce the risk of dice getting lost.
The damping properties of this foam is so impressive in fact that I find the whole dice rolling experience slightly unsatisfactory.




What I do is this: I glue a piece of thin cardboard or - as in this case - photographic printing paper to the inside bottom of the tray. You could probably use a postcard to good effect. The cardboard improves the rolling experience without adding to the noise. You can use colors and motives that you like and find inspirational to your game.




It's an extremely simple solution to a couple of annoying problems. It works quite well and it costs virtually nothing to make.
What's not to like?


28.6.11

Nu med Næsby på Viking Con

Jeg har været så heldig at få et scenarie med på VC's program for i år, og det er jeg ret spændt på.
Livsværk er et action-præget investigation-scenarie med et kringlet og ondt plot, der foregår i en tåget og steampunket version af vor tids London. Der er blod, folk der fægter og skyder på mørke ting i skyggerne. Det er en setting jeg har brugt før og jeg har erfaring for at det kan blive meget underholdende.
Der er et punkt, hvor jeg godt kunne bruge lidt input. Jeg synes selv at den type scenarier fungerer bedst, hvis der er et system med terninger el lign, som man kan bruge ved konfrontationer og færdighedstests m.v. Mine egne tanker går i retning af D6 eller noget Basic-agtigt med procenter men jeg er åben overfor nye og bedre ideer. Det skal være nemt, hurtigt, samt action- og drama-orienteret. Samtidigt er det ikke noget, hverken spillerne eller jeg selv skal bruge oceaner af energi på.
Er der kloge hoveder derude med gode bud?
På den mere personlige side af sagen er det vist ikke nogen hemmelighed, at jeg er en af dem, der aldrig har været på Viking Con. Med lidt held, Gudernes medvind og lidt optur på aktiemarkedet, satser jeg på, at 2011 bliver året, hvor dette bliver ændret! Jeg forventer også at det vil give mig mulighed for at mobbe hele planB på en gang, Live and in person.
:o)


29.5.11

Sort Humor i ministeriet

Det handler ikke så meget om rollespil, men vil nok more mange i målgruppen alligevel.
Nedenfor ser man den originale ikke-photoshoppede etiket på opgavesættene til skriftlig eksamen i engelsk på A-niveau til dette års HF-eksaminer. Dem vi fik var alle pakket på den måde. Billedet er snuppet med en hurtig telefon.

Nogen i undervisningsministeriet har måske syntes at prøven var giftig.

21.5.11

The ultimate top 50 Science Fiction

Or not.
This list is based on a seemingly fairly comprehensive poll [link] to which I have added a few of my own favorites and deleted a few I didn't know.
You're very welcome to add suggestions to the list in the comments section.

    1. Douglas Adams - Hitch Hiker's Guide to the Galaxy - 1979
    2. George Orwell - 1984 - 1949
    3. William Gibson - Count Zero - 1986
    4. William Gibson - Neuromancer - 1984
    5. Ray Bradbury - The Martian Chronicles - 1950
    6. Stanislaw Lem - Solaris - 1961
    7. Walter M Miller - A Canticle for Leibowitz - 1959
    8. Iain M Banks - Player Of Games - 1988
    9. Philip Jose Farmer - To Your Scattered Bodies Go - 1971
    10. Philip K Dick - A Scanner Darkly - 1977
    11. Philip K Dick - The Three Stigmata Of Palmer Eldritch - 1964
    12. Ursula K Le Guin - The Lathe of Heaven - 1971
    13. Iain M Banks - Use of Weapons - 1990
    14. John Brunner - Stand on Zanzibar - 1969
    15. John Brunner - The Shockwave Rider - 1975
    16. Julian May - The Many-Colored Land - 1981
    17. John Brunner - The Shockwave Rider - 1975
    18. William Gibson - Mona Lisa Overdrive - 1988
    19. Ray Bradbury - Fahrenheit 451 - 1954
    20. Arthur C Clarke - 2001: A Space Odyssey - 1968
    21. Philip K Dick - Do Androids Dream of Electric Sheep? - 1968
    22. Larry Niven - Ringworld - 1970
    23. Arthur C Clarke - Rendezvous With Rama - 1973
    24. Frank Herbert - Dune - 1965
    25. Dan Simmons - Hyperion - 1989
    26. Aldous Huxley - Brave New World - 1932
    27. Arthur C Clarke - Childhood's End - 1954
    28. Kurt Vonnegut - Slaughterhouse Five - 1969
    29. Ursula K Le Guin - The Left Hand of Darkness - 1969
    30. Michael Crichton - Jurassic Park - 1990
    31. Philip K Dick - The Man in the High Castle - 1962
    32. Carl Sagan - Contact - 1985
    33. Daniel Keyes - Flowers for Algernon - 1966
    34. Gene Wolfe - The Shadow of the Torturer - 1980
    35. Clifford Simak - Way Station - 1963
    36. James Blish - Cities in Flight - 1955
    37. Greg Bear - The Forge of God - 1987
    38. Isaac Asimov - I, Robot - 1950
    39. H G Wells - The Time Machine - 1895
    40. H G Wells - War of the Worlds - 1898
    41. Frederik Pohl - Gateway - 1977
    42. Mary Shelley - Frankenstein - 1818
    43. Harry Harrison - The Stainless Steel Rat - 1961
    44. James Blish - Cities in Flight - 1955
    45. Robert A Heinlein - Stranger in a Strange Land - 1961

    20.5.11

    More older school.... Voldspalle!

    Jeg har været ved at rode i de gamle kasser efter eksemplarer af det legendarisk Fønix faktisk. Det går ikke så godt med det. Til gengæld har jeg fundet andre småting fx dette eksemplar af det knap så legendariske Via Prudentia (Forsigtighedens Vej) af Ask Agger og Gimle Larsen. VP var et dansk system, der huserede på Fastaval først i midten af 90'erne under navnet Voldspalle.
    Det særligt sjove ved det her eksemplar er at jeg har fået det af den ene af forfatterne og at grunden til at det er så velbevaret er at det repræsenterer den form for rollspilsregler jeg aldrig har tændt på. Men man kan ikke komme uden om at VP var noget af en bedrift. Og det står også som et monument for, hvordan man herhjemme tænkte rollespil i pallernes tidsalder.
    Per Fischer, der efter sigende stadig spiller rollespil, krediteres blandt testspillerne.

    Forside-illustrationen er af Jesper Eising..

    Der var regler for (meget) tunge skydevåben

    ...for initiv!

    Og en hel del meget omfattende skemaer med regler for ditten og datten

    På bagsiden kan man læse at der er realistiske regler for enhver form for kamp, vejledning i rollespil og drager(!) samt at rollespil er en intellektuel udfordring.
    VP er udgivet på det venstreorienterede forlag Modtryk i 1994 og er layouted på en Super Nintendo IV... (det står der altså!)


    18.5.11

    Adam and his friends and his papers

    I just received a bunch of papers from the Otto-judges at Fastaval; Denmark's most ambitious roleplaying event [link]. The papers in question was the nomination diploma and quite a few evaluation forms from players and GMs. Very, very nice.
    First impression says that most evaluations were favorable but it's a mixed bag, and I need to read the fine and sometimes not so fine print before I continue to the next level.
    My intentions are to edit the Scenario on the basis of these responses and hopefully end ud with an even better and more enjoyable version which will be available as a PDF in Danish, English and Nurdu.
    Look what the postman brought!

    (Big thanks to Anders Frost Bertelsen)

    16.5.11

    Mysteriet om den danske scenarie-tradition....

    Vi er igen begyndt at tale meget om en særlig dansk rollespilstradition. Under overskriften "The best One-shots in the world" har Kristoffer Apollo beskrevet den lange glorværdige udvikling centreret omkring den geniale pingvin. Artiklen kan blandt andet ses på Sigrids nye blog [link]...
    Undertegnede har engang skrevet noget mere kortfattet og overfladisk om det noget af det samme Artiklerne kan læses [her] (nyt link der fører til noget)
    Pointen i artiklerne er ultrakort, at vi i Danmark har en meget speciel rollspilstradition med fokus på indhold og historie og et meget højt kvalitetsniveau. Traditionen omfatter biperson-rollespil, intrigescenarier, delvist investigation, systemløst rollespil og mange andre spændende ting.
    Og nu har vi så fået en bog med ni udvalgte ganske danske scenarier, så vi rigtigt kan spejle os i vort eget solskin.
    Det er de bare ikke. Danske, mener jeg. Ud af de ni er mindst to scenarier svenske. Og jeg har bemærket det før: det er rutine i visse selvudråbte progressive dele af miljøet at opfatte Jeep-form som et dansk fænomen.
    Sandheden er desværre, at selvom Tobias Wrigstad [link]vitterligt har skrevet mange fremragende scenarier og selvom jeep-folket har fod på det dér med at profilere sig internationalt, så er de (med undtagelse af Frederik Berg Østergaard) ikke danskere, og Jeepform er sådan set ikke en del af den danske tradition.
    Hvorfor er det vigtigt, vil nogen måske spørge, og svaret er nok at det er det sådan set ikke. Jeg kan ikke se nogen grund til at have noget mod svenskere. Sålænge de ikke angriber Fredericia og forsøger at indtage vor elskede danske hovedstad. Svenskere er seje!
    Men i hvert fald har jeg selv oplevet at efter jeg opdagede at Jeep-form faktisk ikke er et dansk fænomen, har jeg haft meget lettere ved at forholde mig til det. Kinesisk mad er jo heller ikke dansk, og hvis man ser det som en del af den danske madtradition, vil man misforstå noget.

    14.5.11

    THIS.IS.EVEN:MORE.OLDSKOLE!

    I have been playing RPG's for many years and one of the things everybody seems to remember from the early days is the red box Dungeons and Dragons set.
    I'm almost certain that I have one of those lying around somewhere but I just recently found this:
    The Blue Dungeons and Dragons Expert set.
    The Front:

    The inside cover sporting fancy blue print. This seems to be the 1983 edition...

    Close but no cigar: The resurrection spell. - (Correction: A closer look suggests that the drawing is intended to illustrate the "Speak with the dead"-spell on the same page. But still no cigar!)

    And maps obviously. Several in fact. There be Bugbears hiding in the hexagonal forrests as this one clearly shows.

    Wikipedia tells us that this was the third Dungeons and Dragons Edition and that 1983 brought us the Basic Set (red box), Expert Set (blue box), Companion Set (teal box, levels 15–25), 1984 Master Set (black box, levels 26–36), and (in 1985) Immortals Set (gold box, levels 36+). [Link]
    I remember the red, the blue and the teal sets. I believe that one of my co-players had the black guide-book but I remember the color as a dark brown... The Immortals set I had only heard about in those days.

    THIS. IS.OLDSKOLE! I

    There has been a lot of talk about old-school games going on in Danish RPG-circles. Do we like it? Is is it good or evil? Am I old-school enough? or far too much?

    My take on the matter is this:
    "That's not "old-school" - *This* is "Old-school"!"

    Følg dette link til Vimeo...
    :o)

    27.4.11

    The truth about Adam & His Friends

    I've just been nominated for two awards and I'm very happy about it. It almost didn't happen though, and there's a quite interesting story in that.
    The awards in questions are Fastaval's prestigious Ottos. As you may or may not know there's a certain procedure you have to follow if you want to contribute to Fastaval, presently the largest Danish roleplaying event.
    Several months before anything you have to submit a concept description for consideration by game coordinators. I submitted two ideas and they chose the one I was slightly less enthusiastic about. Obviously.
    It was a pitch for a short form game about a young boy who is getting to old for imaginary friends and therefore decides that he has to kill them. The players play the friends and the GM plays the part of young Adam.
    Now I'm a true believer in 'meaningful' gaming so I started to research child psychology and theories about growing up and stuff. Very ...yawn.. interesting. It was so interesting in fact that in combination with other things it ended up almost killing the concept.
    I sent the Fastaval scenario-coordinators a mail that I was quitting. "Look here, young man" my coordinator responded, or something to that effect. "You've signed on for this. It's supposed to be short. You must be able to come up with something!" And for that I'm very grateful to Kristoffer Rudkjær, for that's his name.
    What I did was dropping the serious pretentions and take the idea back to its roots: a young boy and his imaginary friends. A melancholy comedy about childhood's end. As the nominations suggest it turned out OK. If there's point to this it's don't overthink it.
    What I plan to do know is to get my hands on player and GM feed back from the games at Fastaval and incorporate their response into a new edition of the game. As soon as this is done "Adam & His Friends" will be available for download online. Probably in an combined English and Danish version...

    24.4.11

    DM i nomineringer...

    Det var ret lækkert at se dette års Otto-nomineringer [link]
    Dels var der et meget bredt felt i år med både nye kræfter og gamle rotter, folk fra slovakiet og fiktive personer (Johannes Daae) og mange meget forskellige genrer. Det er jo altid et godt tegn. Tillykke til de nominerede.
    Dels var jeg selv så heldig at være to gange på dette års liste. Det er en god fornemmelse. Nu er det jo ikke første gang, jeg har prøvet at blive nomineret til en Os.. æh Otto, og jeg har længe ment, at jeg måtte have dansk rekord i Otto-nomineringer. Med dette års høst bliver det 20-22 stykker. (Optegnelserne for 1998 og 1999 er ikke fuldstændige) og det kan man faktisk godt være stolt af. (jeg er jo også så stolt af det at jeg skriver dette indlæg om det.)

    Rekord er det nu ikke


    Lars Andresen er blevet nomineret mindst 38 gange mens Mikkel Bækgaard er nummer 2 med omkr. 33. På en delt tredieplads finder vi Kristoffer Apollo og Alex Uth med omkr. 23, hvorefter vi har Ask Agger med 22. Tallet omfatter alle nomineringer inkl. ottoer, (men excl æres-ottoer) og er resultatet af en hurtig håndoptælling, så der kan være smuttet plus/minus 1, udover at registreringen som nævnt ikke er komplet.
    Med min nuværende status må jeg se i øjnene, at der skal meget utraditionelle midler i brug for at jeg kan indhente Lars, Mikkel og Kristoffer. Nu har Lars ganske vist fået en æres-Otto og man må formode at han derfor trækker sig ud af rollespilsmiljøet, men Mikkel og Kristoffer er stadig aktive og bliver ret svære at neutralisere. (Jeg ved godt at Kristoffer allerede har fået en æres-Otto men han nægter stædigt at tage konsekvensen!)

    hvad er hemmeligheden bag de mange nomineringer?


    faktisk er det meget nemt: de har alle skrevet rigtig mange gode scenarier. Og det gælder for mange af scenarierne, at de er blevet nomineret i 2-3 kategorier. Altså scenarier, der eksempelvis ikke blot er blandt dem med de bedste roller, men desuden også har de fede handouts og den fejlfri formidling.
    Det er faktisk utrolig imponerende uanset, hvordan man vender det.
    Den mest komplette oversigt over Ottoer og Otto-nomineringer kan ses her [link til Otto-oversigt]

    3.4.11

    Der er alt for få manifester i dansk rollespil

    Som en serviceydelse til afhjælpning af denne katastrofale mangel tillader jeg mig hermed at henvise til nedenstående brugervenlige vejledning i manifestets svære kunst: mine damer og herrer: Manifest manifestet!

    Nu med link, der virker!